neljapäev, 21. mai 2015

Artikkel kooli kodukal (20.05.2015)

NOORED MEREAVASTAJAD – YES!

Rahvusvahelise Comenius projekti „Young Explorers of the Sea - YES“ (Noored mereavastajad) kaheaastane tööperiood (2013-15) hakkab läbi saama.

Meie projektis olid partnerkoolid kaheksast riigist: Saksamaalt, Hispaaniast, Itaaliast, Rumeeniast, Türgist, Poolast, Kreekast ja meie. Üheks projekti eeltingimuseks oli see, et kõik koolid peavad asuma mere ääres ja sellest lähtuvalt olid ka projektitegevused seotud merega – kodutöödes tuli tutvustada partneritele oma kodumere elustikku ja taimestikku, tegime teaduskatseid soolsuse, läbipaistvuse ja veetemperatuuride võrdlemisega, uurisime mere ajaloolist poolt (näiteks merega seotud tegevusalasid ja paatide, kalapüügivahendite arengut läbi aegade) ja tänapäevast rolli kasvõi näiteks migratsiooni-teemat lahates või eri riikide mereväe võimekust analüüsides. 

Lisaks teaduslikumatele töödele olid meil veel ka meelelahutuslikud ülesanded: mereteemalise laulu konkurss, iga riik tutvustas oma kunstnike mereteemalisi kunstiteoseid, õppisime rahvuslikke tantse ja ringmänge, tegime kalatoite, valmistasime mereteemalisi suveniire jne.

Kahe aasta jooksul toimunud kaheksal projektikogunemisel iga kool andis oma parima nii konverentsi läbiviimisel kui ka oma riigi/piirkonna tutvustamisel. Õpilased, kes osalesid välisreisidel, kogesid erinevate rahvaste mitmekesist ellusuhtumist ja maailmast arusaamist, läbi kodutööde esitluste õpiti tundma meie merede (Läänemeri, Põhjameri, Vahemeri, Must meri) sarnasusi ja eripärasid, tajuti mere väga olulist rolli mereäärse rahva igapäevases elus.

Projekti huvitavaks nüansiks on olnud ka see, et õpilased on alati majutatud peredesse. Kindlasti on see kogemus pakkunud mõlemale poolele avastusrõõmu ja üllatusi, kehakeele kasutamise võimalusi, teise kultuuri ja kommete lähemat tundmaõppimist. Veelkord tänud kõikidele peredele, kes sügisel 2014 võtsid vastu väljakutse ja aitasid võõrustada/majutada 18 välisriigi õpilast.

Lisaks leidsid enamus projektis osalejaid endale suures koguses uusi sõpru ja kindlasti mõisteti ka seda, et väga hea keeleoskus on omavahelises suhtlemises oluline. Kuna me külastasime ka koole ja ainetunde, siis loodetavasti saadi aru, et pole sellel Eesti haridussüsteemil ja meie ainetunnil häda midagi. Kuigi projekt on lõppenud ja rohkem ühistegevusi enam ei toimu, jätkub loodetavasti omavaheline suhtlemine nii virtuaalses kui ka reaalses elus, vähemalt lähitulevikus.

Meie õpilased on olnud väga tublid nii kodutööde ettevalmistamises kui ka nende esitlemises, kohanenud kiiresti uutes ja põnevates olukordades, on alati paistnud silma oma väga hea keeleoskusega ja on olnud lihtsalt head reisikaaslased. Aitäh teile!